Lehce Öğrenmek
Unknown12/08/2013 04:56:00 PM 0 comments

Polonyada yasayanlarin ve ilgisi olanlarin ilk aklina gelen sey Polonya dilini ogrenmektir. Fakat sancili bir
ogrenme donemi gecireceginizi sanirim tahmin ediyorsunuz. Bir cok kaynaga gore Lehce veya Polonyaca dunyanin en zor dillerinden. Slav dilleri familyasindan gelen lehce bizim kullandigimiz gibi Latin harfleri kullaniyor. Alfabesi de bir hayli zengin.

Oncelikle benim de ogrenme asamasinda oldugum Lehceyi ogrenmek adina Turkce olarak cok fazla kaynak olmadigini soylemem gerekir. Turkiyede iseniz kurs bulmakta pek kolay degil. Wildenberg Hollanda Kultur merkezinde kurslar veriliyordu sanirim onlarda durdurdu bu hizmeti. Ama bir cok ozel ders veren kisi var. Eger kurs veren kisiler veya firmalar var ise benimle iletisime gecebilirler ve bigilerini burdan paylasabiliriz.

Polonyada her ne kadar genc nufus ingilizceye hakim ise de Lehce ogrenmek burda yasamaya karar verenler icin gayet onemli. Tabi bir de is ariyorsaniz cok onemli bir unsur olarak karsimiza cikiyor. Tabiki dili ulkesinde ogrenmek Turkiyede ogrenmekten cok daha kolay. Surekli dili duyuyorsunuz bakkalda markette. Istemeseniz bile asinalik olusuyor. Bunun disinda yeni baslayanlar icin internetten destek olabilecek birkac web sayfasi var. Bunlardan biri busuu.com. Turkce ve ingilizce destegi ile temel Polonyaca dersleri mevcut e biraz paraya kiyip premium uyelik alirsaniz, sesli ve indirilip print edebileceginiz dokumanlari da kullanabiliyorsunuz. Grammer derslerin goruntulebliyorsunuz. Busuu nun ipad uygulamasi biraz daha zayif. Ama 15 lira gibi bir tutarla premium alip daha verimli kullanabilirsiniz. Busuu nun haricinde babbel.com da guzel bir kaynak. Fakat onunda premium uyeligini alirsaniz daha verimli kullanabiliyorsunuz. Ben Android versiyonunda ucretsiz indiriorum dersleri ama Apple storeda ucret odemeniz gerekiyor. Bu ikisinin haricinde 79 euro vererek ilginc bir yontem ile Lehce ogrenmeyi deneyebilirsiniz. realpolish.pl isimli sitede detayli bilgiyi bulabilirsiniz. mowicpopolsku.com bir diger ucretsiz temel lehce ogrenme sitesi. polishpod101 da genis ders kaynagi barindiran bir site. Ara ara indirim yapiyorlar. Eger yakalarsaniz satin alabilirsiniz veya ucretsiz olan kismindan da faydalanabilirsiniz.

Tabi bu sitelerin yaninda basili dokumanlara ihtiyaciniz olacak. Surekli ekrana bakarak konsantre olmak oluyor pek kolay degil, kendimden biliyorum. Koltugunuza oturup yazip cizebileceginiz, okuyup alistirmalari yapabileceginiz basili yayinlarin onemi dili ogrenmede tartisilamaz. Polonyada kitapcilarda bulabileceginiz ingilizce destekli kitaplar mevcut. Bunlardan benim kullandigim Edgard yayinlarinin.Polish for Foreigners serisi. Ses CD si ile birlikte satiliyor. Fiyati 40 zl civarinda. Bunun disinda Polish Conversations ve Polish Essantial Words and Phrases kitaplarini da deneyebilirsiniz. Bu serinin 3 u de Ses CD si le birlikte satiliyor. Ayni Yayinevinin Polish doesnt Bite kitabini da tavsiye ederim ve her alistirmayi dkkatle yapmaniz dili ogrenmenizde yardimci olacaktir. Matras ve empik te bu yayinlari kolaylikla bulabilirsinz. Bu kitaplar icin detayli bilgiyi jezykiobce.pl adresinden ogrenebilirsiniz.

Bir de Turkce yazilmis ve Turkce orneklerle desteklenmis Magdelana Foland-Kuhler in Kisa Leh Dili Grameri kitabi grameri anlamanizda yardimci olacaktir. Keske daha genis orneklerle yazilsaydi daha faydali olurdu fakat yine de benim bazi seyleri anlamamda faydasi dokundu. Tabi ingilizce yayinlar gibi bu kitabi her kitapci da bulamayabilirsiniz. Ben internetten satin aldim. Link 
Print-out labileceginiz bir diger guzel kaynak ise Polish Grammer in Nutshell. PDF olarak buradan indirebilirsiniz. Gramer disinda faydali pdflerde mevcut. Pittsburgh Universitesi Slav dilleri bolumunun hazirladigi bu sayfayi da irdelemenizi tavsiye ediyorum.

Son olarak cok guzel bir blogu sizinle paylasmak istiyorum. Turkce pratik ve detayli oalrak Lehce konularini bulabileceginiz http://lehceogren.blogspot.com/

Tabi her ne kadar yazili kaynaklarla dil ogrenmeye calissakta, eger sehrinizde imkan varsa kurslara katilmanizi tavsiye ederim. Varsova da bu imkan var. Krakow da da bir cok secenek bulablirsiniz. Bu kurslarin adresi ve detaylarini da yeri geldikce sizinle paylasacagim.

Herkese kolay gelsin.
About The Author Polska Turka Polska Turka. Facebook and Twitter

0 comments

Post a Comment